Barbara Stegemann a studiat cu unii dintre cei mai importanți oboiști ai lumii și este considerată unul dintre muzicienii de frunte ai generației sale.  

După ce a câștigat premiul I la Concursul Jugend Musiziert,  în 2003 și 2006, și Premiul II la Concursul Lions Germany (2011), a studiat la Mozarteum Salzburg și la Universitatea de Muzică din Munchen cu Günther Passin, Ingo Goritzki și Francois Leleux. După terminarea masteratului, a obținut diploma de solist la Haute école de Musique din Lausanne cu Jean-Louis Capezzali. Și-a perfecționat tehnica participând la cursuri de măiestrie susținu de Stefan Schilli sau Maurice Bourgue și a avut apariții ca muzician de cameră alături de Sergio Azzolini, Sharon Kam, Lars Vogt și alții.

În calitate de prim oboist, s-a alăturat unor orchestre precum Gstaad Festival Orchestra, NDR Radiophilharmonie Hannover, Opernhaus Zürich sau Berner Symphonieorchester fiind și membră a Orchestrei de Cameră din Lausanne, între anii 2014 – 2018.

Începând cu sezonul 2018/2019 a obținut poziția de prim oboist în Orchestra Simfonică a TeatruluiGran Teatro del Liceu”, Barcelona, unde activează și în prezent.