Manuel Hofer, născut în Graz/Austria, a studiat cu Siegfried Führlinger la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena, cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg și cu Lars Anders Tomter și Tabea Zimmermann la Universitatea de Muzică „Hanns Eisler”. Pasiunea sa pentru muzica de cameră a fost alimentată și susținută de colaborarea cu Rainer Schmid din Cvartetul Hagen, Eberhard Feltz de la Universitatea de Muzică „Hanns Eisler” și György Kurtag.
Manuel Hofer este primul violist care a primit premiul austriac de muzică „Gradus ad Parnassum” ca solist. A cântat cu orchestre precum Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra Bruckner Linz, Orchestra Haydn di Bolzano, Camerata din Atena și Orchestra Filarmonică Panonică.
Activitatea lui ca muzician de cameră a dus la colaborări cu ansambluri precum Cvartetul Armida, Quatuor Ardeo sau Trio Image și la spectacole în festivaluri din Europa, Asia și America de Sud.
Caracterul deschis și adaptabil definește viața de violist a lui Manuel. Participarea lui constantă în cadrul Dorothee Oberlingers Ensemble 1700 sau reprezentația în premieră a Concertului „Samas”pentru violă de Samir Odeh-Tamimi precum și premiul de interpretare al Societății Internaționale Stockhausen sunt doar două exemple ilustrative pentru pasiunea și interesul său, atât pentru interpretarea documentată istoric, cât și pentru muzica contemporană.
Manuel Hofer este șef de partidă al Orchestrei de Cameră din Stuttgart și apare în mod regulat ca șef de partidă invitat în ansambluri precum Australian Chamber Orchestra, Ansamblul „Resonanz” din Hamburg, Camerata Berna, Orchestra de cameră din München, Ansamblul Modern, Orchestra de cameră din Lausanne, Orchestra Simfonică a Radioului Germaniei de Sud-Vest sau Orchestra de Cameră din Viena.
Deține funcția de profesor la Hochschule für Musik – Universitatea de Muzică și Arte Interpretative din Stuttgart și predă cursuri de măiestrie în Austria, Germania, Slovenia, Norvegia și Elveția.
Manuel Hofer cântă pe o violă fabricată de Gasparo da Sàlo, în Brescia, în 1590.