„Fără îndoială, Ib Hausmann este unul dintre cei mai buni clarinetiști ai Europei “ 
Norbert Ely, Deutschlandfunk

Ib Hausmann, care cântă atât la clarinetul clasic, cât și la mi bemol, clarinetul bas și cornul de basset, a studiat la Berlin cu Ewald Koch și cu pianistul Menahem Pressler (Beaux Arts Trio), în Banff. Evoluția lui culturală a fost influențată și de György Kurtág.

La douăzeci de ani, Ib Hausmann a devenit clarinetistul principal al Orchestrei Simfonice Radio din Leipzig, iar doi ani mai târziu a câștigat aceeași poziție în cadrul orchestrei Staatskapelle din Berlin.

Câștigător al premiului I la concursuri internaționale, inclusiv la concursul de radio TIJI al UNESCO, a performat în cele mai importante centre muzicale din lume, printre care: La Scala din Milano, Teatrul Colón, Châtelet-ul din Paris, Amsterdam Concertgebouw, Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Viena și Musikvereinsaal.

Printre colegii lui de muzică de cameră se numără: Alexander Madžar, Alexander Lonquich, pianistul de jazz Michael Wollny (proiectul Gustav Mahler), Daniel Hope, Christian Gerhaher, Anne Sofie von Otter, Clemens și Veronika Hagen, Trio di Parma și cvartetele de coarde, inclusiv Hagen, Casals, Auryn, Vogler și Orion.

A fondat Ansamblul Serapion împreună cu Lukas Hagen. În noiembrie 2000 a debutat ca solist la Musikvereinsaal, în Viena, alături de Orchestra Simfonică din Minnesota. Se dedică și muzicii improvizate, teatrului și formelor moderne de spectacol.

Prima sa înregistrare a lui Berthold Goldschmidt alături de Cvartetul Mandelring a primit Premiul Criticilor Muzicali din Germania. Alte înregistrări includ Clarinetul și Cvartetul de coarde al lui Morton Feldman cu Cvartetul Pellgrini și lucrări de-ale lui Schumann, Berg și Brahms împreună cu pianistul Frank-Immo Zichner. Înregistrarea sa, premiată, realizată împreună cu Nina Tichman, a muzicii complete pentru clarinet și pian de Max Reger a apărut la Hänssler Classic.

În 2006, Deutsche Grammophon i-a lansat înregistrarea Double Concerto pentru pian și clarinet a lui Gerhard Frommel și Music from Theresienstadt, împreună cu Anne Sofie von Otter și Christian Gerhaher. Această înregistrare a fost nominalizată la premiul „Grammy” în 2008.

În 1996 a publicat prima sa compoziție cu titlul „Ohnung”. Recent, alături de pianistul Christoph Ullrich, l-a interpretat pentru 20000 de copii din Germania, Austria, Japonia și Columbia pe Pierrot „clarinetul vorbitor”.