Flautistul Marko Zupan se bucură de o carieră internațională diversă ca solist, artist de muzică de cameră, membru al orchestrei, improvizator, profesor și aranjor.

A absolvit Academia de Muzică din Ljubljana (Slovenia) în clasa prof. Matej Zupan. Mai târziu, a ajuns în clasa profesorului Pierre-Yves Artaud la ENMP „Alfred Cortot” din Paris și la Conservatorul Național de Muzică din Créteil „Marcel Dadi” pentru a studia împreună cu profesorul Georges Alirol. După obținerea Diplomei de Licență în „Învățământ și Execuție”, a primit și Diploma de Licență de Concertist Flaut.

Ulterior perioadei petrecute la Paris, și-a perfecționat cunoștințele ca student postuniversitar la Mozarteum din Salzburg, în clasa celebrei flautiste slovene, Irena Grafenauer. În plus, a avut oportunitatea de a se dezvolta ca artist datorită participării la cursurile de măiestrie cu flautiști renumiți, precum Emmanuel Pahud, Peter-Lukas Graf, Michael-Martin Koffler, Felix Renggli și Sophie Cherier. Importantă pentru artist a fost șansa de a participa la ultimele trei cursuri de măiestrie ținute de legendarul prof. Aurele Nicolet la Paris, Hvar și Weimar.

În timpul studiilor, a devenit câștigătorul mai multor concursuri naționale slovene, precum și al concursurilor internaționale de muzică din Trieste (2000, Italia), Picardie (2004, Franța), Belgrad (2005, Serbia) și Braunschweig (2011, Germania).

Colaborările sale ca solist includ orchestre precum Berliner SymphonikerOrchestra Națională GermanăSymphoniker BrandenburgerFilharmonia SudeckaOrchestra Filarmonicii din Staatstheaters CottbusOrchestra Festivalului EvianMozart Sinfonietta SalzburgNeues Kammerorchester PotsdamFilarmonie der Nationen și altele.

În 2010 a început să predea la Academia de Muzică din Split, Croația. Idetinficând lipsa posibilității de a obține experiență orchestrală, a început să lucreze pe fragmente orchestrale pentru flaut rescrise pentru un cvartet de flaute, lucrări pe care le-a publicat în 2013 în edițiile Svitzer din Copenhaga. Cartea a dobândit renume internațional. Ca parte a activităților sale pedagogice, Marko ține cursuri de măiestrie în Croația, Bosnia, Slovenia, dar și în Japonia. Din 2013 predă regulat la Școala de vară de muzică din Karstela, Croația. Începând cu 2018, ține cursuri la „Ardea” International Music Masterclasses (Bosnia și Herțegovina) și la Youngmasters Samobor International Young Musician’s Summer Class (Croația).

Atât în calitate de solist, cât și ca artist de muzică de cameră, Marko Zupan a performat în cadrul a numeroase festivaluri, cum ar fi: „Brücken” Festival für Neue Musik din Mecklenburg-Vorpommern, Zilele „J.S. Bach” în Split – Croația, aeria Blackheath de la Biserica Înălțării din Londra, Escales Musicales Evian, seria Performing Arts din Kansas – SUA, Nacht der Komponisten SalzburgFestivalul Neue Musik Randspiele ZepernickBrianza Classica și Festivalul Culorile Europei din Algeria. Un moment deosebit de important pentru artist a fost soloul său pentru piesa „Acest război”, de Eun-Ha Park, în cadrul Concertului aniversar a 60 de ani de Pace în Hiroshima, ținut la Wiener Musikverein.

Frecventele sale concerte l-au purtat în toată Europa, SUA, Japonia, China, Coreea de Sud, Vietnam și Algeria. A avut șansa de a cânta în prestigioase săli de concerte, precum Filarmonica din BerlinSala Suntory din Tokio, Filarmonica din Viena, Konzerthaus BerlinFilarmonica SlovenăGasteig MünchenOpera din HanoiCentrul de Artă Orientală din Shanghai, Centrul Național al Artelor din Beijing și Opera din Salerno, precum și multe altele. Este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică „Ursus” din Slovenia.