Unul dintre cei mai versatili violoniști ai generației sale, Stefan Hempel a câștigat numeroase premii la concursuri precum Max Rostal Competition, Michael Hill International Violin Competition, Noua Zeelandă și „Schubert und die Musik der Moderne” din Graz, Austria.

Din 2009, Stefan Hempel este violonist al Morgenstern Trio, unul dintre cele mai importante triouri cu pian și cântă nu numai pe scena europeană (Philharmonies Köln și Berlin, Laeisz Hall Hamburg, Musikverein Wien, Concertgebouw Amsterdam, Pierre Boulez Hall Berlin), ci și în Statele Unite ale Americii (Kennedy Center, Washington D.C. și Carnegie Hall și Lincoln Center, New York City). Câștigător al premiului „Kalichstein-Laredo-Robinson“, trio-ul a cântat în Coreea de Sud și Taiwan în 2017. Numeroasele înregistrări radio și lansări de CD-uri dau dovadă a calității excepționale a ansamblului.

A studiat vioara cu Stephan Picard și muzica de cameră cu Eberhard Feltz la Hochschule „Hanns Eisler” din Berlin.

După ce a predat la Berlin și Stuttgart, Stefan Hempel a devenit unul dintre cei mai tineri profesori cu normă întreagă din Germania, după ce, în 2010, a fost angajat la Hochschule für Musik und Theater Rostock. Mulți dintre studenții săi sunt acum câștigători de premii și ocupă poziții importante în orchestre germane renumite.

Stefan Hempel este invitat frecvent în calitate de concertmaistru la Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Kammerakademie Neuss, Neues Mendelssohn Kammerorchester Leipzig, Ensemble Ruhr, unde conduce orchestra fără dirijor. În plus, cântă în mod regulat ca prim-violonist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Stefan susține cursuri de master în Germania, Franța, Italia, Japonia, China și SUA și este membru al juriului la competiții internaționale de muzică.

Stefan Hempel Cântă la vioară realizată în 1760 de renumitul lutier Italian, Nicola Gagliano.