S-a născut în Brandenburg/Havel, Germania, unde a primit primele lecții de muzică la vârsta de patru ani. La șase ani a început să cânte la violoncel și din 1977 a urmat Școala de muzică din Berlin. În 1975 și 1982 Stephan Forck a câștigat premiul I la Concursul Bach pentru Tineri Muzicieni de la Leipzig și premiul al II-lea la Concursul Instrumental Internațional de la Markneukirchen.

 Între anii 1983 și 1987 a studiat violoncelul la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin. A interpretat alături de orchestrele filarmonice Halle și Neubrandenburg și a realizat multiple înregistrări radio și TV.

Din anul 1985 este membru fondator al renumitului Vogler Quartet, alături de care a câștigat premiul I la Concursul de Cvartet de Coarde de la Evian. Pe lângă multe turnee în Europa, Asia și America, cvartetul are o bogată colecție de CD-uri înregistrate și este astăzi unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din lume.

În anul 1992 Stephan Forck a devenit profesor de violoncel și muzică de cameră la renumita Facultate de muzică „Hanns Eisler” din Berlin unde predă și în prezent.