Născut la Caransebeș, Vlad Popescu și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică a Liceului Pedagogic din Caransebeș sub îndrumarea profesorilor Silvia Poiană și Iancu Laurențiu.

După absolvirea studiilor liceale la Colegiul National de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, clasa prof. Maria Cleșiu, și-a continuat pregătirea în Austria, studiind la Graz și Klagenfurt cu prof. Helfried Fister, absolvind în anul 2013 cu cea mai înaltă distincție.

Între 2013-2015, Vlad Popescu a realizat un Masterat în Muzică de Cameră la reputata Universitate „Hanns Eisler” din Berlin, clasa prof. Eberhard Feltz, pentru ca din octombrie 2015 să urmeze un masterat în vioară solo la Universitatea de Muzică din Rostock, clasa prof. Ștefan Hempel. Începând cu anul 2014 este bursier al „Yehudi Menuhin” Live Music Now Berlin, susținând numeroase concerte pentru renumita asociație. Fiind un devotat muzician de muzică de cameră, Vlad este membru fondator al Furiant Quartet alături de care a câștigat numeroase concursuri internaționale, având o bogată activitate concertistică ce l-a purtat pe mai multe continente.

Vlad Popescu a concertat din postură solistică alături de orchestrele Kärnten Symphonie Orchester, Filarmonica Banatul din Timișoara, iar ca muzician de orchestră a apărut constant ca șef de partidă în ansamblurile Württembergisches Kammerorchester Heilbron, Ensemble Ruhr, Kammerochester Amade și SFK Symphony Orchestra.

Începând cu 2018, Vlad Popescu este directorul artistic al festivalului Eufonia, un proiect complex ce dorește dezvoltarea culturii, educației muzicale și patrimoniului cultural în România.

Vlad Popescu cânta pe o vioară modernă construită de lutierul Philippe Girardin și împrumutată, pe termen nelimitat, de către doctorul Peter Hauber din Berlin.